Naturens Orden, 2019. BAU Photogravure

Mit tryk til BAU photogravure trykt hos Benveniste.com i Madrid

Motivet er en fraktal som kan gro uendeligt til alle sider. Jeg så engang en smal bid af dette mønster på en romersk mosaik fra Merida i Spanien. Den fascinerede mig, fordi mønsteret er genkendeligt og så alligevel ikke. Det smalle stykke kunne ikke fordobles eller spejlvendes, og det tog mig det meste af den sommer at regne den ud. At den var en fraktal med 3-4 enkle regler. Det hvide T og det sorte T skal altid vende ryggen til hinanden. Man skal undgå at mere end 3 sorte firkanter ligger i forlængelse af hinanden diagonalt da det bliver for synligt. Og T’erne må ikke mødes i bunden, men ellers kan du dreje og vende dem efter for godt befindende.

Men du skal være koncentreret, for den kan blive mere eller mindre smuk. Jeg har kaldt den “Naturens orden” fordi den har noget matematisk over sig, og du tror, at du vælger retningen selv og skaber fraktalen i øjeblikket indenfor de benhårde regler. Og så er der afslutningen, som jo kan folde sig ud på utallige måde. 

Jeg brugte mønsteret til en mosaik jeg lavede i Portugal, og forestiller mig hvad den romer i sin tid tænkte, da han tilsyneladende gav op, og lavede et smukt billede oven over. 

Eli Benveniste, Maj 2019.